Selamat Datang Ke Blog Unit Psikologi & Kerjaya PMS

Sunday, 30 December 2012

Melatih Diri Bersangka Baik

Ini sedikit perkongsian dari saya untuk sama-sama kita melatih diri supaya sentiasa bersangka baik..
Sebenarnya masalah, stress, tekanan, pergolakan jiwa semuanya datang dari minda kita.Lebih tepat lagi, ia datang dari minda separa sedar kita kerana semua emosi adalah dari minda separa sedar. Minda kita mempunyai kapasiti untuk menarik masalah, stress, tekanan dan pergolakan datang kepada kita.
Sebabnya? Minda kita terbentuk menjadi negatif. Maka, ia menarik situasi-situasi negatif untuk dimunculkan dalam hidup kita. Kita berada dalam suasana negatif tanpa kita sedari kerana perbuatan-perbuatan negatif dah jadi satu kebiasaan pada kita.
Sesuatu perlu dilakukan untuk mengubahnya secara total, mengubahnya dengan penuh berkekalan, bukan sekadar sebulan dua sahaja. Jika minda kita ada kapasiti untuk menarik masalah, stress, tekanan dan pergolakan, minda juga boleh menarik kegembiraan, keceriaaan, kebahagiaan dan kedamaian untuk muncul dalam hidup kita.

Untuk itu, minda perlu dibentuk, diransang dan didorong menjadi POSITIF.
Nak menjadi seorang yang cemerlang, anak cemerlang, pelajar cemerlang, pekerja cemerlang, terlebih dahulu kena ubah emosi menjadi cemerlang, menjadi warna positif kerana positif adalah sikap orang cemerlang. Silap kita adalah, mahu orang lain cemerlang tapi tak menunjukkan sikap cemerlang di depan mereka itu.
Tak kira kita ni ibu bapa atau anak, sesuatu perlu dilakukan untuk kita merubah sikap. Positifkan diri supaya kita boleh mencapai kecemerlangan lalu membuat kita dikelilingi kegembiraan, kebahagiaan. Kesannya, dari situ kita boleh berjumpa dengan pelbagai keajaiban. Kita akan berjumpa situasi-situasi menggembirakan, terjadi tanpa di sangka-sangka.
Jangan ambil remeh hal emosi, hal minda. Walaupun kedua-duanya hanya perkara kecil, tapi memberi kesan yang besar dalam hidup Anda. Belajar melatih diri untuk sentiasa bersangka baik, jujur dan mudah memberi maaf.
Bersangka baik sebaik yang mungkin, sekerap yang mungkin, selama yang mungkin.
Sabda Nabi SAW 'Sebaik-baik amalan disisi Allah adalah yang berterusan walaupun sedikit' ...jadi kita hendaklah sentiasa istiqamah bersangka baik terhadap sesuatu perkara.
Sekian dulu. waallahuaklam...

No comments:

Post a Comment

HAK CIPTA TERPELIHARA UNIT PSIKOLOGI DAN KERJAYA PMS © 2012